Szimbólumok

Tartalomjegyzék

Ankh kereszt

Az Ankh az élet jól ismert ősi szimbóluma, amely az egyiptomiakhoz kapcsolódik. Egyesek szerint őseink valaha nemi életük során használták azért, hogy időnkét megújítsák a szexuális energiájukat. Általában az Ankh az örökélethez és az újjászületéshez kapcsolódik. Ma gyakran az élet és a szellemi bölcsesség jeleként viselik az emberek. Más néven füles-kereszt, Nílus-kereszt vagy Nílus-kulcs. Az élet és az életerő szimbóluma. Ha jobban szemügyre vesszük, akkor világosan láthatjuk, hogy a felkelő Napot szimbolizálja ez a szent jelkép. A naphoz vezető ösvény az Isteni Tudás útja, mely felszabadítja az embert a kötöttségeiből és örökké beragyogja a Szellemét. Így a Nap egyenlő az Élettel, a Tudással, a Hatalommal, a Szellemmel és az Örök Léttel. Az élő szervezettel való kapcsolatba lépéskor feltölti azt életerővel és megvédi a negatív hatásoktól. Egyaránt viselhető a testen és az öltözéken. Felfűzését bőrszíjra, pamutcérnára, vagy selyemszalagra javasoljuk. Ha mégis fémből készített láncot választ, fűzzön bele cérnát vagy damilt 1-2 cm-es szakaszon, hogy ezzel megszakítsa a zárt kört.

Álomfogó

Az álomfogó, más néven álomcsapda, eredetileg az észak amerikai indiánok spirituális eszköze volt. Alapját egy hálószerű mintájú kör adta, amelyre további varázslatos tárgyakat akasztottak, madártollakat, gyöngyöket. A hálószerű mintának a célja a rossz álmok, démonok, szellemek elűzése, távol tartása.

Angyal

Az Angyalok földi létezésünk segítői, de csak akkor tudják betölteni ezt a küldetésüket, ha megkérjük Őket. Mindenkinek van személyes Őrangyala, aki segíti életútján. Az angyal szimbólum mindig feleleveníti az ő létezésüket, s azt, hogy bármi problémánk van, csak kérnünk kell, mert folyamatosan kapcsolatban lehetünk velük. Kiváló védelmi szimbólum is az angyalka.

Bagoly

A bagoly nagyon összetett jelentésű szimbólum. Képviseli a tudást, bölcsességet, tudni vágyást, ugyanakkor a gyógyítók misztikus, titokzatos társaként is értelmezzük. Növeli tudásunkat.

Bojt

A fonott dolgok mindig is az összefonódást, az együttes erőt szimbolizálták, ahogy az egység sokrétűségét (sokszálúságát) is magukban hordozzák. A bojt, amelynek egyik fele szigorú rendben, a másik vége, a szabadon röpködő szálak pedig összevisszaságban állnak, mégis a két eltérő véglet egységet alkot, szimbolizálja duális világunkat.

Buddha

Az élet értelmét, az igazság megtalálását szimbolizálja. Segít tudatosságunk magasabb fokra emelésében, a bölcsesség és nyugalom megtalálásában.

Caduceus

Helytelenül alkalmaznak egy szimbólumot az egészségügyi szervezetek, ugyanis a Caduceus Hermész tradicionális jelképe, melyen egy szárnyas pálca köré tekeredik fel két kígyó. A Caduceus a Merkúr planétát jelképezve, az asztrológiai szimbólum alapjául szolgál. A Caduceus jelkép az elsődleges életerő energia megjelenítője is. A két kígyó a gerinctőtől felemelkedő Kundalini energiát jelzi (egyik a női, másik a férfi aspektust) és egymásba fonódva segíti hozzá az embert, hogy megszerezhesse az új élet szárnyait.

Dharma kerék

A Dharma kereke vagy más néven Sors kerék, az indiai buddhizmus megjelenése óta Buddha megvilágosodáshoz vezető tanainak egyik szimbóluma, vagyis az út a Nirvanához. Minden küllő egy-egy lépést, fejlődési szakaszt jelent a Buddha által megtett nyolcszoros Ösvényen. A Dharma Kerék, avagy a Törvény Kereke, mindegyik küllő Buddha egy-egy lépését jelképezi a Nyolcrétű Ösvényen. Érdekes módon régebbi, mint maga a buddhizmus, mivel Kr.e. 2500-ig nyúlik vissza.

Ezüst

Az ezüst egy kifinomult és előkelő szín, amely a gazdagságot és a sikert szimbolizálja. A hold és a nőiesség szimbóluma. Színe és fényessége miatt a hűség, a tisztaság és az őszinteség szimbólumaként is emlegetik. Míg a királyok színe az arany a Királynőké az ezüst. Az ezüst megnyugtatja az érzelmeket és visszaállítja az egyensúlyt.Felszabadít az érzelmi korlátok alól.

Elefánt

Az elefánt szimbólum a bölcsességet, erőt, függetlenséget képviseli, erősíti. A Hindu vallás szerint a termékenység, hatalom, higgadt erő és a hosszú élet képviselője. A buddhista hit szerint termékenységet, jó szerencsét, bölcsességet és az otthon védelmét erősíti.

Életfa

Az Életfa vagy más néven Világfa szorosan kapcsolódik a születés, az élet, a halál és az újjászületés körforgásához. Számos kultúrában és vallásban az egyik legfontosabb szimbólum. A kereszténységben a fa jól ismert az Édenkertből, ahol Ádám és Éva ettek a gyümölcséből. Az Életfa kapcsolatban van a Föld négy elemével, mint a föld, a szél, a levegő és a tűz, utalva a végtelen kapcsolatra a teremtésben.

Élet virág (Merkaba)

Mer –Fény Ka –Lélek/Szellem Ba –Test energia komplexum. A szakrális geometria fő szimbólumainak egyike, az Élet Virága magába foglalja a teremtés valamennyi mintáját. 7 vagy több egymást átfedő jelképből tevődik össze az Élet Virága, mely csaknem az összes ősi kultúrában megtalálható volt, amire a teremtés szakrális formáinak egyik forrásaként tekintenek. A testet es lelket körülvevő, egymással ellentétes irányban forgó energiamezőket jelenti (kerék a kerékben), olyan energiaspirálokat jelent mint a DNS, amely a testet és lelket átemeli egyik dimenzióból a másikba.

Grabovoj számsor

Grigorij Grabovoj kb. ezer számsort írt le, melyeket sikeresen rendelt különböző betegségekhez. Grabovoj szerint a betegség nem más, mint amikor a sejtek, és a szervezet működése eltér a szabályostól. Minden sejtnek, minden szervi egységnek megvan a maga rezgése, ritmusa, összhangja, sőt az egyes szervek közötti kapcsolatoknak is. Az összhangnak minden esetben meg kell lennie, mert a betegség akkor kezdődik, ha valamelyik szerv, vagy a szervek közti valamely kapcsolat eltér a szabályostól. Mikor a szervezet visszanyeri a harmóniát, és újra szabályosan működik, csak akkor lesz a gyógyítás is eredményes. Ebben segítenek a számsorok. Minden szám, számsor mögött megfelelő belső szellemi, energetikai rezgésforma található. A helyesen kiválasztott számsor visszaállítja a szervezet normális állapotát, harmonikus működését. A betegséghez tartozó számsorra való összpontosításkor a szervezet ráhangolódik a számok szabályos rezgésére, vagyis az egészséges állapotra.

Hamsa

Tenyér formájú védelmező amulett, melyet az arabok és a héberek használnak. Eredeti jelentése öt, más néven Isten kezét jelenti. Hitvallásuk szerint az amulett megvéd bármilyen ártó szándéktól, mely feléd irányul, amit gyakran kombinálnak az Ördög Szemével, hogy bárkit megvédjen, aki ártani akar az embernek. A szimbólum története szerint, ha valaki gonosz szándékkal néz ránk, miközben ezt a szimbólumot viseljük, képtelen lesz kárt tenni bennünk.

Hórusz szeme

Az ókori Egyiptomban használták amulettként, biztonságot, egészséget és bölcsességet biztosítva viselőjének. A történet úgy szól, hogy Hórusz a Nap és a Hold istene egyik szemét elvesztette egy csatában, melyet Thot Istenség állított helyre. A szem maga volt a hold, mely látszólag eltűnik ciklusa során. A Wadjet vagy Ujat (jelentése: a „teljes egész”) a védelem hathatós jelképe, illetve Mindent Látó Szemként is ismeretes. A Wadjet volt hivatott a fáraót megvédeni mind ebben a világban, mind a túlvilágon a gonosztól. Az ókori egyiptomiak és a Közel-Kelet hajósai sokszor festették ezt a szimbólumot bárkájuk orrára, hogy biztonságos tengeri utat biztosítson számukra.

Kulcs

A megismerést, tudást szimbolizálja, s ezáltal a tudásvágyat ébreszti fel.

A ló szilajsága, szabadsága, kitartása, ereje sikert és hírnevet hoz számunkra az üzleti életben is. Kockázatvállalásra sarkall, de egyúttal fejlődésünket, tudatosságunk emelkedését is biztosítja. A ló erős feng shui jelkép is egyben – ezzel a jelentéstartalommal.

Lótuszvirág

Különböző keleti vallásokban nagyon népszerű a lótusz, mint a megvilágosodás megtestesítője. Ez a gyönyörű virág a materializmus sötét, sáros vizéből tör elő, hogy szirmait a megvilágosodás napsugarai előtt kitárja, mintegy megerősítve a feltámadás koncepcióját. Azt is szimbolizálja, hogy bármit le lehet győzni kitartással. Ez a jelkép fejezi ki a sötétségből az átalakulásba tartó utazást. Egyszersmind az elkülönülés fontosságának a jele is, amint a vízcseppek könnyedén legördülnek a szirmokról.

Macska

A macska elűzi az irígység energiákat, melyek rossz hatással vannak a sikereinkre. A macska szimbólum, ahogyan az élő cicák is, tisztán tartják energiaterünket és megakadályozzák ártó, negatív energiák behatolását, kártételét, így az energiarablást is. Függetlenségre, ösztönösségre tanítanak. Japánban az integető macska feng shui szimbólum, mely távol tartja az irígy, gonosz erőket.

Mala

Eredetileg a mala a meditáció gyakorlásánál használatos számláló eszköz. A mala általában 108 gyöngyből és egy végső, nagyobb úgynevezett guruszemből áll, amit hívhatnak még „sumeru”-nak, „bindu”-nak, „stupá”-nak és a „guru gyöngy”-nek is. Mindig az emelletti gyönggyel kell kezdeni a számolást és a védikus hagyományban nem átlépik ezt a különleges gyöngyöt, hanem ehelyett megfordítják a számolás irányát.

Mandala

Szakrális jelkép, spirituális kört jelent. A mandala segíti a koncentrációt, lecsendesíti az érzelmeket, segít a meditációban.

OM (Aum)

Az ősi hang minden mantrák anyja, amellyel a világegyetem létrejött. A hinduizmusban kezdetektől fogva használják, mint elsődleges szimbólumot. Azt vallják, hogy a mély meditáció természetesen hozza elő a hangokat és univerzális ragyogással vonja be annak gyakorlóját. A legszentebb mágikus hang, minden mantra közül a leghatalmasabb, mely megvilágosodáshoz, a legfelsőbb létezővel való egyesüléshez vezet. Az OM (Aum) hangot képező három betű utal az Isten hármas természetére (teremtő: Brahmá; fenntartó: Visnu; pusztító: Síva) és a három világra (föld, ég, menny), megtestesíti az Univerzum alapeszenciáját, a radzsasz, tamasz és szattwa minőségeit.

Pillangó

A lélek fejlődését szimbolizálja, a báb állapotból szépen lassan kibontakozó életet jelképezi. A japánoknál a változékonyságot, a kínaiaknál a halhatatlanságot jelenti. Minden fejlődési, kibontakozási folyamatnál erősít, a szabad lélek szimbóluma.

Réz

a réz alapvetően a fény és az élet jelképe, a szívcsakrába, a kettes csakrába és a torok csakrába kapcsolódik. De hatással van minden belső elválasztású mirigyre, így a teljes csakra rendszerre. A szeretet frekvenciáján rezeg, ezért megmutatja mi a szeretet. Feltárja a szeretet biztonságát, békéjét, és a harmóniát. Megnyitja a szívet, és megmutatja hogyan lehet tartóssá a szeretet állapotát. Mivel a szeretet frekvenciáján rezeg alkalmas a sötétség lényeit távol tartani. Az ágyunkat kerítsük körbe vele.

Rózsa

Ősidők óta, rózsákat a munkában lévő Istent szimbolizálták bármilyen helyzetben is. A bonyolult és elegáns rózsa bepillantást enged egy mesteri alkotó aktív jelenlétébe az alkotásban. Ahogy ez az illatos virág virágzik, bimbói fokozatosan kinyílnak, és szép rétegekkel tárják fel a virágokat – ez annak a példája, hogyan bontakozik ki a spirituális bölcsesség az emberek életében. Az erős, édes illat A rózsa a szeretet erőteljes édességét juttatja eszünkbe, amely Isten lényege. Szóval nem meglepő, hogy sokan csodákat és találkozik vele angyalok a történelem során rózsákkal jártak.

Sárkány

A sárkány a kezdetek és végek, a rejtett tudás misztikus őrzője. Az örök élet szimbóluma. Kínában „kiváló értelmű lény”-ként tisztelik (neve is ezt jelenti), aki a halhatatlanság és gyógyító erő birtokosa. Védelemként feng shuiban is gyakran használják, szoborként vagy sárkányt ábrázoló falikép formájában – mindenhogyan nagyon hatásos.

Szív

Az érzelmek és érzelmi bölcsesség szimbóluma. A mindenek felett álló szeretetet jelképezi, s felidézi és erősíti bennünk az összetartozás érzését.

Toll

A lélek szárnyalását képviseli. A toll hordozza a reményekkel telei imádságot. A hatalom, erő és védelem jelképe. Illetve, ha valahol látsz tollat a földön a fűben vagy bárhol, azt mondják az a angyalok és biztonság jele.

Tündér

A tündérek leggyakrabban az őselemeket képviselik a mondavilágban, s varázserejük, csodatévő képességük révén az ember fölé emelkednek. Ahol egy tündér megjelenik, ott mindig titokzatosságra, rejtett tudásra, csodákra lehet számítani.

Triketta vagy triskelion

Háromszoros spirál, ezt a kelta szimbólumot úgy is ismerik, mint a Triskelion, vagy Triskele , ami görögül „három lábat” jelent, és többféle jelentése van. A lábakkal való kapcsolatával a hármas spirál előrehaladást és fejlődést jelezhet. A kép hármas jellegét úgy is értelmezik, hogy az ember hármas természetét jelképezi, mint szellem-test-elme, vagy az időt, mint múlt-jelen-jövő, és a családi kapcsolatokat, mint anya-apa-gyermek. Egy másik értelmezés szerint a hármas spirál a három lábat jelzi. Hármas spirál, amely a három világ kelta felfogását tükrözi: a szellemi, a fizikai és az égi világot. Mindegyik az egyesülés gondolatát mutatja, mivel a Triskele karjai egy központi pontból indulnak ki.

Végtelen csomó

A spiritualitás és az anyagi világ összefonódásának is jelképe. Kínában a hosszú élet, folytonosság, szeretet és harmónia jelképe, buddhista hit szerint Buddha végtelen bölcsességét és együttérzését jelképezi, ezért védelmi és megvilágosodást segítő szimbólumként is használjuk.

Virág

A szerelem, a mulandóság, de elsősorban a szépség, a növekedés, a kiteljesedés szimbóluma. A női oldal energiáinak erősítője.

Yin Yang

A kínai tanítások széles körben használják az univerzum harmóniájára utaló szimbólumot. Minden kettősség – nem számít mennyire sötét vagy világos, férfias vagy nőies – biztosítja a szükséges egyensúlyt. A két ellentétes erő hozza a legtöbb harmóniát az egyén életében. Ez a jel a dualitás harmonizációját fejezi ki, a maszkulin és a feminin energiák egységét juttatja kifejezésre. A Yin-Yang jel egy spirituális emlékeztető arra, hogy a fény és a sötétség közötti egyensúly teszi lehetővé a legholisztikusabb szemléletmódját annak, hogyan éljünk teljes életet. A világmindenség ragaszkodik az egyensúly törvényéhez.

Tértisztítás

Minden energia, maga az anyag is összesűrűsödött energia, amely folyamatos mozgásban, változásban van, azaz rezeg. Mindennek megvan a maga erőtere, az embereknél ezt az erőteret aurának hívjuk, mely folyamatos kölcsönhatásban áll a bennünket körülvevő külső – belső világgal. Érzékeljük és befogadjuk a körülöttünk lévő tér (morfogenetikus mező) energiáját és mi is bocsájtunk ki rezgéseket, melyek gondolatainkból erednek és érzéseinken, valamint cselekedeteinken keresztül nyilvánulnak meg a fizikai síkon.
A tér energetikai tisztítása ugyanolyan fontos lehet a szellemi jó közérzet szempontjából, mint a fizikai tisztítás, takarítás. A rendszeresen elvégzett tértisztító rituálék javítják az energiaáramlást a térben, és több pozitív energiát juttatnak az otthonodba, vagy bárhová.
Használd füstölőinket, aura és tértisztítópermeteket vagy az illóolajokat a tereid tisztításához.