Csakra - A csakra szó szanszkrit kifejezés, és kereket jelent

Csakra

A csakra szó szanszkrit kifejezés, és kereket jelent.

Ahogy mi a sors kerekéről beszélünk, úgy mond a buddhista élet- és halálkereket.

Rhys Davis professzor költőien így fogalmazott: „Forgásba hozni az igazság és igazságosság egyetemes birodalma királyi hintójának kerekét”.

Ha pusztán a szavakat fordítjuk le, akkor az „a törvény kerekének forgatása.

A csakra szó az ezoterikus hagyományok szerint az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia központi magja, speciális használata szerint az ember éterikus másának felszínén lévő kerékszerű örvényléseket jelenti.

A sok ezer esztendős indiai bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér-csont testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen láthatatlan energiaközpontok a csakrák is, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig.
A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

7 csakra

7 főcsakrát különböztetünk meg. Ennél jóval több központ van a testben, azonban a főcsakrák fogják össze az energiákat.

Gyökér vagy alapcsakra

A gyökér csakrával „földelődünk”, a gerinc tövénél helyezkedik el. A leglassabban örvénylő csakra, így azok az alap érzések köthető hozzá, mint a biztonság (érzelmi, fizikai, egzisztenciális), test tudatosság, munka, földdel való kapcsolat, gyökerek, szüleinkkel fenntartott kapcsolat.

Amikor meditációban megjelenik, akkor a vér/vörös minden árnyalatában látható. Jelképe a 4 szirmú lótusz, ami 4 küllőn keresztül sugározza erejét. Ezért keresztel is szokták jelölni. Szanszkrit neve Múládhára. Szimbóluma a négyszirmú vörös lótusz.

Feladata, hogy finom energiával látja el a test szilárd részeit (csontok, gerinc, fog, köröm, láb), a végbélnyílást, a vastagbelet, a prosztatát, a vért, a sejtépítést és a mellékvesét. A hormonjai az adrenalin és a noradrenalin.

Ha jól működik: pozitív kisugárzása által életerősnek, magabiztosnak érezzük magunkat, pozitív érzésekkel tekintünk a jövő felé, a földi élet szerves részeként tekintünk létünkre, éljük a biztonságot.
Ha diszfunkcionális: túlságosan fontosak az anyagiak, minden „az enyém”, mindent „meg akarok venni” stb., csak önmaga javára cselekszik, az empátiát – mint érzelmi minőséget – nem tudja megengedni magának, vörösre izzik a méregtől és a dühtől túl agresszív vagy épp a másik pólus, túl félénk.

Panaszok: vastagbél-, vese-, hólyagproblémák, a láb bénulásai, visszeres láb, gyenge csontozat, rossz fogazat, bőrpanaszok, hátproblémák, gerincproblémák, reuma, isiász, vérnyomás gondok, hideg végtagok.

Mi tud segíteni?

Piros, vörös színű ruhák, tárgyak ételek. Mantra: LAM (hosszan ejtve).

Ásványok: vörös jáspis, rubin, vérkő, ónix, füstkvarc, gránát, achát, hematit, vörös korall, mookait jáspis.

Illóolaja: szegfűolaj, cédrus, rozmaring.

Tevékenység: minden olyan tevékenység, amivel a testben levés tapasztalata dominál, sport, túrázás, kertészkedés, szabad levegőn tartózkodás, légzőgyakorlatok, rend a lakásban, régen halogatott dolgok befejezése, szekrények át/kipakolása, régi nem hordott ruhák szanálása, az az érzés, hogy jó a testben lenni, hogy jó ott lenni, ahol vagyunk épp.

Gyökércsakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Szakrális-, keresztcsonti-, nemi csakra

A köldök és a farokcsont között félúton helyezkedik el a testünkben. Már gyorsabban forog, mint az első csakra, és a szociális kapcsolataink van a középpontban. A hozzátartozó megélések elsősorban az önmagunkba vetett bizalmunk és szeretetünk (ez kapcsolódásaink alapsémája), mennyi örömöt engedek meg magamnak, ez által kapcsolódás az emberekkel, összeköt minket a másik nemmel, kreativitás, szexualitás, a kíváncsiság megélése. Szimbóluma a hatszirmú fehér lótusz, belsejében a növekvő holddal ragyogó narancssárga színben. Energiával látja el a medence területét, az ivarszerveket, ivarmirigyeket, a prosztatát, a heréket, a spermát, a vesét, a hólyagot, a vért és az emésztőnedveket. A hozzárendelt hormon az ösztrogén és a tesztoszteron. Szanszkrit neve Svadistana. Szimbóluma a hatszirmú fehér lótusz, belsejében a növekvő holddal.

Ha jól működik: csökkennek a szorongásaink, félelmeink, helyette erősödnek a kreatív energiák, a kapcsolódási igényeink, minőségi szexuális életet teremtünk, ezzel nem csak magunkat, de párkapcsolatunkat is emeljük. A kíváncsiság, a kalandvágy fejlődésünket szolgálja. Érezelmeinkben nyitottak és kiegyensúlyozottak vagyunk, bátran éljük meg szabadságunkat.

Ha diszfunkcionális: a jól működés ellen pólusa, erősek a félelmek, szorongások, azok is, amire korábban már úgy gondoltunk, hogy átdolgoztuk. Szexuális elfolyatás vagy épp túlhajszolás, elégedetlenek vagyunk testünkkel, visszafogott érzelmek, az éltet elutasítása, így a párkapcsolatunk is veszélybe kerülhet.

Panaszok: a bél megbetegedése, hólyagpanaszok, vesebetegség, meddőség, prosztata betegség, méh és petefészek panaszok, menstruációs zavarok, gombás fertőzések, hajhullás, kapcsolati gondok, kreativitás hiánya.

Mi tud segíteni?

Ahogy az ásványoknál, így minden más területen a narancs sárgaszín használata. Mantra: VAM ( VANG-nak ejtve)

Ásványok: gyöngy, narancssárga holdkő, karneol, narancskalcit, tűzopál, borostyán.

Illóolaja: ilang-ilang, szantál, kardamon.

Tevékenység: alkotás, kreativitás megélése, akkor is, ha elapadtak az ötletek, keressünk új motivációs forrásokat. Kezdjünk tudatosan táplálkozni, és keressük meg a saját szexuális szikránkat, ha kell, mert ez is az egészséges személyiség része, hogy tudom mire van szükségem.

Szakrális csakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Napfonat vagy köldök csakra, Solar-plexus

Köldöknél helyezkedik el, előrefelé bontja ki a lótusz tíz szirmát. Az emésztés, a hatalom- és az erő központja. Nagyon szoros kapcsolatban van az érzelmek különféle fajtáival és azok feldolgozásával. Tüzes energiák társulnak ide. Ez a tűz belső erőnket is szimbolizálja, nagyon sokan a saját erejüktől félnek. Ez a csakra önmagunk felvállalását, megélését, kibontakozását jelenti. Ha ez a folyamat elakad, mindenképpen a stressz feldolgozására összepontosítsunk. Ha nincs a környezetünkben stressz forrás, akkor a probléma a belső ellentmondásokból fakad. A hozzárendelt hormon az inzulin. Szanszkrit neve: Solarplexus Manipúra. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel.

Ha jól működik: érzéseinket elfogadjuk és felhasználjuk önmagunk megvalósításához, megéljük a kreatív energiákat és tudatosan irányítjuk, felhasználjuk, a magas finom energiák gazdagságát pedig meg tudjuk teremteni az anyagi világban. A munkahelyünkön, családban, magánéletben képesek vagyunk kibontakozni, megélni létünket, örömünket.

Ha diszfunkcionális: nem tudunk túllépni valamin, nem tudjuk megemészteni azt, ami történt/a helyezetet/a kapcsolatot stb. az idegrendszerben nem tudjuk helyesen feldolgozni az élettapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, akkor a gyomorcsakrában zavarok lépnek fel. Elvesztjük életkedvünket, erőnket, kiegyensúlyozottságunkat, figyelmünket. Érzelmeink elfolytása váratlan érzelmi kitörésekkel járhat.

Panaszok: hasnyálmirigy, máj, lép, epe, epehólyag, gyomor, nyelőcső, vékonybél, vastagbél, patkóbél, vakbél, féregnyúlvány, rekeszizom

Mi tud segíteni?

Sárga ruhák, tárgyak. Az érzéseink megélése, kifejezése, határaink megvédése a megfelelő eszközökkel, harag/agresszió kezelése, erőnkhöz való hozzá férés, megfelelő táplálkozás. Mantra: RAM (RANG-nak ejtve).

Ásványok: tigrisszem, topáz, citrin, borostyánkő, jáspis, aragonit, ametrin, sárga kalcit.

Illóolaja: citrusfélék, bergamott, citromolaj.

Napfonat (köldök) csakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Szívcsakra

A mellkas közepén található a szív magasságában, hozzátartozik a nyirokrendszert szabályozó és immunrendzsert erősítő csecsemőmirigy. A szív szanszkrit neve egyszerre jelent elfogadást és adást is. Hozzá kapcsolódik az együttérző és a feltétel nélküli szeretet, melynek jegyében elfogadunk másokat és feltételezzük róluk, hogy igyekeznek a tőlük telhető legjobbat adni. Önmagunk teljes elfogadása is a szívcsakrával kezdődik. Fontos pont a szívcsakránál a megbocsátás képessége. Szanszkrit neve a Anáhata.

Szimbóluma a tizenkét szirmú zöld virág, belsejében két egymást metsző háromszöggel (hexagram), ami a férfi és nő egyesülését, illetve az alsó és felső csakrák háromszögeinek összeolvadást is jelképezi, vagy az anyagi és a szellemi világ közötti hídat, közvetítő az “alsó ember” (az egyes, kettes és hármas csakraszintek) és a “felső ember” (az ötös, hatos és hetes csakrák szintje) között,
Ha jól működik: Pozitív kisugárzása által a szívünk az önzetlen szeretet adományozója lesz. Nagylelkűek, kedvesek, jószívűek leszünk, meleg boldogságot sugárzunk. Zöld rezgéshullámaink együttérző, gyógyító, harmonizáló tulajdonságainkat jelképezik.

Ha diszfunkcionális: Ha régi sérelmeket, bánatot, fájdalmat őrizgetünk a szívünkben, az blokkokat okoz az energiaáramlásban. A szívcsakra problémái leginkább a lelki éltünkben jelentkeznek. A szeretethiány, sok gyermekkorból hozott trauma is itt okozhat blokkokat. Szeretteink elvesztése és önmagunk nemszeretése, szintén a szívcsakra energiáit gátolja.

Panaszok: allergia, asztma, szénanátha, autoimmun betegségek, rák, fertőzések, szívpanaszok, magas vérnyomás, keringési problémák.

Mi tud segíteni?

Zöld ruhák tárgyak. Igyekezzünk nagylelkűek lenni, rajtakapni magunkat ha fukarkodunk, és épp ott abban helyzetben megengedni, hogy kiáramoljunk. Foglalkozzunk traumainkkal, mert ezek a szívcsakránkat gátolják a fejlődésben, növekedésben. Mantra: YAM (JANG-nak ejtve).

Ásványok: aventurin, krizopráz, smaragd, kunzit, korall, rózsakvarc, rubelit, rodonit, rodokrozit. jáde, turmalin.

Illóolaja: rózsaolaj, bazsalikom, édeskömény.

Szívcsakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Torok csakra

A gége alatt előrefelé bontja ki világoskék szirmait, az önkifejezés, a verbális kommunikáció központja, a szellemi szféra kapujaként szolgál, a lét finomabb síkja felé vezető utat nyitja meg. A torok csakra igen szoros kapcsolatban áll a tarkónál hátrafelé kinyúló mellékcsakrával. A torokcsakra a beszéd, kommunikáció, kreativitás, önkifejezés csakrája. A torokcsakra ezen kívül még az önfegyelem és egyben a hallás központja is. A hallgatás és a beszéd egyensúlya, a nyitottság, közel és távol látás, függetlenség, inspiráció. A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigyre hat. Szankszkrint neve Visuddha. Szimbóluma a tizenhat szirmú kék vagy türkiz lótusz, belsőjében ezüst félhold fehér körben.

Ha jól működik: kommunikációnk egyértelmű, határozott, de semmiképp nem bántó, megéljük a kreativitásunkat, fantáziánk erős, önkifejezésünk fejlett, figyelünk a belső hangunkra, képesek vagyunk határozottan és helyesen dönteni. Függetlenségünk, szabadságunk fontossága érdekében nem hagyjuk, hogy mások véleménye befolyásoljon.

Ha diszfunkcionális: amikor látjuk halljuk érezzük a problémát, de nem mondjuk ki, ez nagyon komoly blokkokat okoz. A kommunikációtól való félelem összezsugorítja a torokcsakrát, és gyakran fizikai kényelmetlenségeket hoz létre azon a területen. A kommunikációval kapcsolatos rögeszmék gyakran túlingerlik a torokcsakrát, és ennek következtében a kiegyensúlyozatlanná és arányaiban túlnaggyá válik.

Panaszok: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, gége, nyak, állkapocs, garat, légcső, hörgők, tüdő, nyelőcső, száj, hangszálak, hallás- és fülproblémák, megfázás, torok- és mandulagyulladás, asztma, beszédhibák, sclerosis multiplex.

Mi tud segíteni?

Kék ruhák, tárgyak. Kezd el kimondani az elharapott mondatokat, ha félsz a követkeményektől, akkor írj levelet, adj időt a másiknak a feldolgozásra. Szavakkal húzd meg határokat, és egyszerűen csak fogadd el, hogy lesznek olyanok, akik ezen megsértődnek, de az a fontos, hogy ez téged ne befolyásoljon. Mantra: HAM (HANG-nak ejtve).

Ásványok: akvamarin, kalcedon, krizokolla, opál, türkiz, lápis lazuli, amazonit, apatit, iolit, kék kianit, szodalit.

Illóolaja: levendula, eukaliptuszolaj, zsálya, fenyő.

Torokcsakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Homlokcsakra, harmadik szem csakra

Harmadik szem csakrának indigókék lótuszvirága a két szemöldök között előrefelé bontja ki kilencvenhat szirmát. A belső tudás a harmadik szem csakrája a lét megismerését szolgálja. A szellemi réteg értelmét, megértést, szellemi szeretetet és tudást, bölcsességet, akaratot, szellemi célt old. Vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyszerű ötletünk támad, hiszen ösztönzi az inspirációs képességeket. A harmadik szem irányítja a nevetést is, ezért a homlokcsakra egyik legnagyobb feladata, hogy tudjunk nevetni magunkon. A klasszikus hindu felfogás szerint a homlokcsakra a lélek székhelye. Az intuíció is itt foglal helyet. Hat az agyalapi mirigy működésére. Szanszkrit neve Adzsnyá. Szimbóluma a lila, indigókék vagy kék színű kétszirmú lótusz.

Ha jól működik: jók a megérzésid és követed őket, nem kérdőjelezed meg a legfurcsább szituációkat sem. Tudsz kapcsolódni a felső szférákkal, meditálás nem okoz nehézséget, képes vagy látni a valóságot, akkor is ha szemeiddel nem ugyanazt látod, „olvasol a sorok között”. Ösztönösen ráérzel a harmóniára és a rejtett összefüggésekre is.

Ha diszfunkcionális: csak racionálisan döntünk, nem figyelünk az intuíciókra „tudtam, hogy balra kellett volna fordulni”. E csakra zavarát mutatja a feledékenység, migrén, túlérzékenység, a gondolkodásban és a megértésben fellépő zavarok is.

Panaszok: tanulás, megértés, felismerés, logikus gondolkodás, tisztánlátás, felelősségvállalás, tudatosság, figyelem, életfeladat megtalálása, felvállalása, agyalapi mirigy, központi idegrendszer, agy, szem, orr, fül, kisagy.

Mi tud segíteni?

Sötétékék és ibolyakék ruhák tárgyak, Hangolódj a homlokcsakránkra, figyeld meg homlokod közepét, és egy ovális alakot fogsz látni, ez a harmadik szemed. Lehet csukva, vagy félig nyitva, vagy valami eltakarja. Foglalkozz minél többet a témával: Hiszel-e egy felső vezetésben? Látod-e a jövőt? Érzel e valamilyen blokkot ezeken a témákon? Mantra: OM

Ásványok: azurit, szodalit, cirkon, zafír, ametiszt, lila fluorit, lepidolit, lápis lazuli.

Illóolaja: jázmin, menta, muskoályzsálya.

Homlokcsakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Koronacsakra

A hetedik központ, a korona-csakra a fejtetőn van, és mind között a legpompásabb. Amikor teljes működésben van, leírhatatlan színhatásokat mutat, és szinte felfoghatatlanul nagy a rezgésszáma. Tartalmazni látszik a színkép valamennyi színárnyalatát, de uralkodó színe alapjában véve a lila. A hindu könyvek ezer szirmúnak írják le, és ez nincs is nagyon messze a valóságtól, mivel a külső kör elsődleges erőkisugárzásainak száma 960. Ehhez járul, hogy jellegében a többi csakra mindegyikétől különbözik, és a közepében arannyal áthatott fehér fényben csillogó másodlagos központi örvénye van, ami ennek a csakrának kisebbik tevékenysége, és amelynek tizenkét saját hullámzása van. Ez a csakra rendszerint az utolsó, amely felébred. Kezdetben akkora, mint a többi, de amint az ember a szellemi előmenetel ösvényén halad, állandóan növekszik, amíg majdnem az egész fejtetőt beborítja. Kifejlődésének másik jellegzetessége is van. Ez a csakra az étertestben eleinte mélyedésként van jelen, mint ahogyan a többi is, mert mind ezen, mind a többin át az isteni erő áramlik kívülről befelé. Azonban amikor az ember ráeszmél helyzetére, hogy az isteni fény királya, és nagylelkűen szétosztja azt egész környezetének, akkor az egész csakra kifordul, mintha a belseje kifelé fordulna, és többé már nem a befogadás, hanem a kisugárzás vezetékévé válik. Ekkor már nem bemélyedés, hanem kiemelkedés, amely a fejből kupolaszerűen a dicsőség valóságos koronájaként emelkedik ki. A magas fejlődési szintre emelkedett emberben ez a koronacsakra fényt és dicsőséget áraszt, amely számára valóságos koronát képez. A Szentírás szerint, hogy mindent, amit elnyert, minden nagyszerű karmát, amit előidézett, mindazt a csodás szellemi erőt, amelyet létrehozott, szüntelenül mintegy a Logosz lábai elé helyezi, hogy Ő azt munkájában felhasználhassa. Így az arany koronát folytonosan újból és újból leteszik, mert amint az erő felbuzog benne, az állandóan újból kialakul. Szanszkrit neve Szahaszrára.

Ha jól működik: ráeszmélünk a múlhatatlan valóság létezésére, eddigi ismereteink kibővülnek, rendeződnek, és tökéletesednek. Megértjük a dolgok felszíne alatt húzódó igazságokat, felismerjük a világ törvényeinek és jelenségeinek ok-okozati összefüggéseit. Harmónia uralkodik bennünk, megtalálhatjuk a tökéletes boldogságot.

Ha diszfunkcionális: A koronacsakra problémái ritkán okoznak betegségeket. Az itt lévő blokkok inkább pszichések és különféle személyiségzavarokban nyilvánulnak meg.

Panaszok: Parkinson-kór, Alzheimer-kór, depresszió, epilepszia, pszichés, mentális kórképek, paranoia, skizofrénia, öngyilkossági hajlam, időskori elbutulás, bipoláris személyiség zavar.

Mi tud segíteni?

Lila színű ruhák, tárgyak. Mantra: OM és OM MANI PADME HUM (OM MANI PEME HUNG).

Ásványok: szelenit, ametiszt, hegyikristály, citrin, ametrin, aurakvarcok, csaroit, howlit,

Illóolaja: lótusz, tömjén.

Koronacsakra hatású termékeinket itt találod: Megnézem

Forrás:
C.W. Leadbeater: The Chakras
Dr. Doreen Virtue: A csakrák megtisztítására.

Az weboldalon felsorolt tulajdonságok feltételezettek. A kristályokkal való holisztikus gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést. Webáruházunk elsősorban nem gyógyászati célból értékesíti az ásványékszereket, így ilyen célú felhasználás csakis a vásárló saját felelősségére történhet, ezért áruházunk felelősséget nem vállal.